Het Winterbuffet in de Essenburcht in Kootwijkerbroek heeft ruim € 14.000,- opgeleverd voor onderzoek naar speekselklierkanker.

Deze avond werd georganiseerd door Margriet van Drie met haar dochters Bernadette en Pauline. Op 27 maart 2019 overleed haar man Reijer aan speekselklierkanker, een zeldzame vorm van kanker die meer dan 20 varianten kent. Omdat er weinig geld voor onderzoek beschikbaar is zetten Margriet en haar dochters zich al langere tijd in voor Prof. dr. Carla van Herpen en haar team. Jaarlijks proberen zij een geldbedrag bij elkaar te brengen dat o.a. gebruikt wordt om te onderzoeken of er een immunotherapie beschikbaar kan komen voor speekselklierkanker. Zo haalden zij vorig jaar € 12.000,- op door de verkoop van tulbanden.

Het Winterbuffet dat op 11 februari 2020 plaatsvond was ook zo’n geldinzamelactie. En een succesvolle ook: alle plaatsen waren uitverkocht, er waren meer dan tweehonderd deelnemers. De bediening werd door vrijwilligers gedaan. Behalve een stevige stamppot waren er ook zelfgemaakte tulbanden, advocaat en hittezakken te koop. Doordat er veel sponsors waren en de Essenburcht nagenoeg belangeloos meewerkte aan deze avond bleef er na aftrek van kosten het mooie bedrag over van € 14.453,00.

Tijdens het buffet waren er ook enkele presentaties o.a. van het Radboud Oncologiefonds. Prof. dr. Carla van Herpen legde uit hoe ingewikkeld speekselklierkanker te diagnosticeren is en hoe eenzaam patiënten zich soms voelen. Namens de patiëntenvereniging vertelde Joost Veerman hoe het is om deze ziekte aan den lijve te ondervinden.

Leave a Reply