SDC, Salivary ductal carcinoma

Deze vorm van kanker vormt ongeveer 10% van alle speekselklierkankers en komt met name bij mannen voor. Dit agressieve type ontstaat uit speekselafvoergangcellen en vormt een bijzondere groep omdat het gelijkenissen vertoont met borstkanker en prostaatkanker. Salivary duct carcinoom is gevoelig voor anti-hormonale therapie gericht tegen het mannelijk geslachtshormoon. Het Radboudumc in Nijmegen doet momenteel onderzoek naar deze tumoren en naar hormoontherapie bij salivary duct carcinoom.

Locatie
Met name de oorspeekselklier (parotis).

Symptomen
Vaak een relatief snel groeiende tumor die soms pijnlijk is en waarbij soms ook uitval van de aangezichtszenuw kan optreden. Omdat dit type speekselklierkanker vaak uitzaait naar lymfeklieren in de hals, is het niet zeldzaam dat één van de eerste symptomen een zwelling in de hals is.

Uitzaaiingen
Deze vorm zaait vaak uit naar lymfeklieren in de hals. Als de tumor ook uitzaait naar organen op afstand betreft dit vooral de longen, lever, bot, hersenen en huid.

Prognose
Salivary duct carcinoom is een agressieve vorm van speekselklierkanker waarbij bij veel patiënten in een vroeg stadium uitzaaiingen ontstaan. De overleving hangt af van de respons op de behandeling (operatie, radiotherapie en hormoonbehandeling).

Eén van de meest agressieve soorten speekselklierkanker is het salivary duct carcinoom (SDC). Het bijzondere aan deze tumor is dat deze lijkt op borstkanker en prostaatkanker en ook de androgeenreceptor (‘mannelijke hormoon‐vanger’) tot uiting brengt op het oppervlak van de kankercel. Daarom zijn we enkele jaren geleden in het Radboudumc begonnen met de behandeling van deze patiënten met hormonen, die ook gebruikt worden bij prostaatkanker. Inmiddels zijn ongeveer 20‐25 patiënten behandeld. Bij ongeveer de helft van de patiënten stoppen de uitzaaiingen met groeien of worden ze zelfs kleiner. De ziekte komt bij hun ongeveer 1 jaar tot stilstand. Helaas reageert niet iedereen. Bij het SDC willen we onderzoek doen naar de hormoongevoeligheid van deze tumoren. Daarnaast hebben we de klinische gegevens van alle patiënten, die de laatste 28 jaar in Nederland behandeld zijn, verzameld. Hiermee hebben we wereldwijd de grootste serie SDC patiënten.