Wat maak je emotioneel een rollercoaster mee in een ziekteproces en overlijden. Daar stopt het niet mee, dan heb je ook nog te maken met een rouwproces. Voor mij was er bijvoorbeeld de vraag wat ik zou willen met de as van mijn vader.

Aangezien mijn vader werkzaam was in de houtbranche, wilde ik een houten ring van Möbius laten maken. Dit bleek niet makkelijk te realiseren. Toen kwam ik op het idee om in navolging van mijn vader, die ook van beeldhouden hield, deze zelf te maken van steen.

Op de plaats waar hij zo vaak heeft gestaan, samen met zijn vrouw, ben ik in juni 2020 begonnen aan dit beeld. De voor hem zo vertrouwde omgeving en mensen gaf mij veel troost. De pure concentratie die nodig is voor het maken van dit beeld, heeft mijn verdrietverwerking zoveel lichter gemaakt. Ik zie het als rouw verwerken met je handen.

Twee jaar later was mijn beeld af. De naam Möbius stamt van het Oudgriekse οὐροβόρος en betekent staart-eter. Dit symbool uit de alchemie is één van de oudste mythische symbolen ter wereld. Het is een symbool voor eeuwige cyclische vernieuwing, de cyclus van leven, dood en wedergeboorte.

De cirkel is nu rond.

Next Post

Leave a Reply