Mijn naam is Saskia Löhr, ik ben betrokken bij de patiëntenvereniging
omdat ik graag mijn steentje wil bijdragen aan meer bekendheid van
speekselklierkanker en van de daarbij behorende noodzakelijke onderzoeken naar een juiste behandeling en medicijnen. Daarnaast kan ik een luisterend oor bieden aan patiënten met speekselklierkanker en hun naasten.
Hoe ben ik in aanraking gekomen met de vereniging?
In 1994 voelde mijn echtgenoot Wicher een vreemde bobbel achter in zijn kaak. Deze werd operatief verwijderd en als niet gevaarlijk beschouwd. Wij waren jong, hadden een eigen bedrijf, 1 kindje van bijna drie jaar en in verwachting van ons 2e kindje. Na het herstel van de operatie en de voor die tijd eenvoudige controles ging ons leven in een sneltreinvaart door. Toen Wicher in 2008 heel benauwd werd en een tumor bleek te hebben bij de ingang van z’n longen werd er niet gedacht aan de tumor die verwijderd was in 1994. Longkanker was de diagnose, pas na ruim vier jaar en twee keer opnieuw onderzoeken van tumorweefsel kwam de diagnose speekselklierkanker.
Qua behandelingen veranderde er niet veel na deze diagnose, wel het feit dat speekselklierkanker maar vooral ook het soort dat hij had misschien minder levensbedreigend zou zijn dan de voorheen gedachte longkanker. Helaas hebben alle chemo’s en bestralingen gedurende de ruim 8 jaar dat Wicher ziek is geweest er niet voor kunnen zorgen dat de ziekte overwonnen kon worden. Het meehelpen aan het oprichten van de patiëntenvereniging en iets kunnen betekenen voor patiënten die na hem zouden komen gaf hem altijd een goed gevoel. Zijn motto was: “Als ik er niets aan heb, dan hoop ik dat anderen die na mij komen er wel profijt van hebben.” Hiervoor wil ik me graag blijven inzetten. Ook speekselklierkanker moet net als de bekendere kankersoorten een goede behandelmethode krijgen en liefst te genezen zijn!
Wat wil ik bereiken met mijn werk bij de vereniging?
In 2015 ben ik samen met Wicher, Frans en Joost (alle drie speekselklierkankerpatiënten) begonnen een gala te organiseren om geld te generen voor onderzoek naar speekselklierkanker. Dit n.a.v. een door onze oncoloog Dr. van Herpen georganiseerde bijeenkomst met speekselklierkankerpatiënten. Hier kwam al snel het idee om iets te organiseren om geld te generen waar Dr. Van Herpen dan weer onderzoekers voor kon aanstellen. Dit enorme succes heeft veel teweeggebracht. Nu zijn er dagelijks drie onderzoekers an het werk en is er al veel bereikt.