Een gerandomiseerde fase II-studie over de toevoeging van dutasteride aan gecombineerde androgeen blokkade versus gecombineerde androgeen blokkade alleen bij patiënten met recidief en/of gemetastaseerd salivary duct carcinoom – DUCT studie.

 

Binnenkort start in het Radboud universitair medisch centrum (Radboudumc, Nijmegen) een studie naar gecombineerde hormoonbehandeling bij patiënten met een uitgezaaide of lokaal teruggekeerd salivary duct carcinoom (SDC). Het SDC is 1 van de 22 soorten speekselklierkanker. De groei van het SDC wordt gestimuleerd door het mannelijke hormoon, ook bij vrouwen. Hormoontherapie gericht tegen deze mannelijke hormonen (gecombineerde androgeen blokkade) helpt bij ruim 40% van de SDC patiënten met uitgezaaide ziekte. Deze gecombineerde androgeen blokkade bestaat uit 2 middelen: gosereline (1 maal per 3 maanden toegediend met een injectie) en bicalutamide (iedere dag een tablet). Door eerder laboratoriumonderzoek bij het SDC, zijn er aanwijzingen dat het anti-hormoonmiddel dutasteride (iedere dag een tablet) van toegevoegde waarde is en het effect van de huidige behandeling met gecombineerde androgeen blokkade kan versterken.

In een deel van de studie zal worden geloot tussen twee behandelingen: de standaard hormoontherapie (met 2 middelen) òf de standaardbehandeling met toevoeging van het anti-hormoonmiddel dutasteride (dan dus met 3 middelen). Op deze manier willen we onderzoeken of de kanker beter wordt afgeremd bij het geven van de gecombineerde behandeling dan bij de standaard behandeling. In een ander deel van de studie zullen patiënten die al hormoontherapie hebben de dutasteride toegevoegd gaan krijgen. Daarbij kijken we of de combinatie behandeling met 3 middelen, waaronder dutasteride, de kankercellen weer gevoelig kan maken en opnieuw verder kan afremmen.

In beide delen onderzoeken we ook welke patiënten een grotere kans hebben om goed te reageren op de gecombineerde behandeling. We hopen dat bij de gecombineerde behandeling met de 3 middelen meer patiënten baat hebben van de behandeling. Ook zal de kwaliteit van leven bij alle patiënten onderzocht worden met vragenlijstonderzoek.

De hoofdonderzoeker van deze studie is prof. dr. Carla van Herpen, internist-oncoloog in het Radboudumc. De studie is per 20 september 2022 van start gegaan.

Mocht u behoefte hebben aan meer informatie over deze studie dan kunt u contact opnemen met de hoofdonderzoeker prof. dr. Carla van Herpen (Carla.vanHerpen@radboudumc.nl) of de coördinerend onderzoeker Jetty Weijers (Jetty.Weijers@radboudumc.nl)

Leave a Reply